Amateurvoetbal volop in beweging

21-08-2014 om 02:00 uur

Seizoen 2014/rsquo;15

KNVB Beleidsplan 2014-2018

IN DEZE INFORMATIEBRIEF:
#9658; Amateurvoetbal volop in beweging
#9658; De financiële situatie van het amateurvoetbal
#9658; De bestuurlijke ontwikkelingen
#9658; 20 september 2014, besluitvorming over de bestuurlijke inrichting
#9658; Veranderingen in het management van de districten

AMATEURVOETBAL VOLOP IN BEWEGING
Mensen verenigen om van voetbal te genieten, een leven lang. Dat is de missie van de KNVB, verwoord in het nieuwe beleidsplan 2014-2018 Voetbal om van te houden. Dat is waar we voor willen gaan en als bond het voortouw in willen nemen. Een goede organisatie, die in kan spelen op de veranderende maatschappij en er is voor haar leden, het voetbal en het voetballandschap is een essentiële voorwaarde. De sectie amateurvoetbal is volop in beweging op financieel, bestuurlijk en organisa-torisch gebied. Deze informatiebrief gaat in op de belangrijkste ontwikkelingen, voortkomend uit de besluit-vorming op de verenigingsraad van 24 mei 2014 en vooruitkijkend naar een extra vergadering op 20 september 2014.

DE FINANCIËLE SITUATIE VAN HET AMATEURVOETBAL
De sectie amateurvoetbal bevindt zich in financieel roerige tijden. De financiële reserves zijn uitgeput en het weerstandsvermogen moet voor euro; 4 miljoen worden aangesproken. De KNVB indexeerde de contributie de afgelopen twee jaar, maar voerde sinds 2005 géén contributieverhoging door. Reserves werden ingezet om nieuw beleid te financieren en tekorten op te vangen. In de najaarsvergadering van 2013 is al aangekondigd dat maatregelen noodzakelijk waren: een personele reductie van meer dan 60 medewerkers en een contributie-verhoging van euro;2,- per lid.
De KNVB beseft dat de contributieverhoging voor de verenigingen op een ongewenst moment komt. Verenigingen hebben immers al te maken met minder subsidie, privatisering en lagere sponsorinkomsten. In combinatie met de pijnlijke besparing op de personele lasten was er echter geen andere mogelijkheid en de verenigingsraad stemde in met de contributieverhoging tijdens de vergadering van 24 mei 2014.

De verenigingsraad heeft de begroting 2014/rsquo;15 van de sectie amateurvoetbal geamendeerd én afgesproken, dat het bestuur in de najaarsvergadering van de verenigings-raad met een aangepaste begroting 2014/'15 moet komen. De vergadering heeft vooruitlopend daarop niet ingestemd met een extra bedrag voor nieuw beleid (euro; 600.000) en ook niet met een verhoging van de tarieven voor tuchtzaken met 12,5%. De verenigingsraad heeft nadrukkelijk aangegeven, dat het positieve resultaat van de gepresenteerde begroting 2014/'15 taakstellend is.

De genomen maatregelen leiden ertoe dat de financiële situatie verbetert en we doen er alles aan om herhaling in de toekomst te voorkomen. Op advies van de audit-commissie is aangedrongen op versterking van het financieel management en op een sterke verbetering van het toezicht op de financiën van de sectie amateur-voetbal. De komende jaren is het van essentieel belang om de financiën van het amateurvoetbal op orde te krijgen en het weerstandsvermogen weer op het gewenste niveau te brengen.

INFORMATIEBRIEF AMATEURVOETBAL
TOELICHTING OP DE HUIDIGE FINANCIËLE, BESTUURLIJKE EN ORGANISATORISCHE ONTWIKKELINGEN.
DE BESTUURLIJKE ONTWIKKELINGEN
Het bestuur amateurvoetbal voelt zich verantwoordelijk voor de situatie waarin het amateurvoetbal zich bevindt. Alle bestuursleden stellen hun zetel ter beschikking. Echter, gelet op de continuïteit van de organisatie en de ingezette organisatieverbeteringen is in afstemming met de verenigingsraad afgesproken dat het bestuur tot aan de najaarsvergadering zal blijven functioneren. Zo wordt er geen onverantwoord risico gelopen betreffende de going-concern zaken. In de tussentijd wordt de verenigingsraad actief betrokken bij de dossiers verplichte promotie en degradatie tussen het amateur-voetbal en het betaald voetbal, de financiën en de bestuurlijke inrichting.

20 september 2014: besluitvorming over de bestuurlijke inrichting
Het is in het belang van de leden dat de KNVB bestuurlijk en organisatorisch goed en modern is uitgerust voor de uitdagingen van de toekomst. In dit kader is ook de inrichting van de bestuurlijke organisatie van de KNVB opnieuw onderwerp van gesprek. Verschil van inzicht over de gang van zaken rondom deze bestuurlijke inrichting heeft in het voorjaar geleid tot het aftreden van Bernard Fransen (voorzitter) en Paul Verweel (vice-voorzitter).

De KNVB sectie amateurvoetbal heeft nu een extern bureau ingeschakeld om advies te geven wat het beste bestuurlijke model voor de KNVB is. Op dit moment loopt een intensief onderzoek, waarbij gesproken is met vele betrokkenen bij het amateurvoetbal en waarvan het huidige onderzoek in het verenigingspanel onderdeel uitmaakt. Op een extra vergadering van de verenigings-raad op 20 september 2014 zal de besluitvorming over dit onderwerp plaatsvinden.

VERANDERINGEN IN HET MANAGEMENT VAN DE DISTRICTEN
Per 1 juli 2014 zijn er in het amateurvoetbal verande-ringen doorgevoerd in het management van de districten. Mark van Berkum (Zuid I), Roel de Krijger (Oost) en Sjaak van der Kroon (West II) combineerden hun functie als manager district al enige tijd met een functie in Zeist. Per 1 juli 2014 richten zij zich volledig op hun landelijke functie.

De verantwoordelijkheden van de overige drie managers districten zijn per 1 juli 2014 uitgebreid. Zij hebben per die datum elk twee districten onder hun hoede. Guus Posthumus is manager district van West I en West II. Marko Kaaf heeft de verantwoordelijkheid voor de districten Zuid I en Zuid II en René Ahlers voor district Noord en Oost.

Bron: Stevo Voetbal

Het weer

zondag 28 april

17.9°

Ochtend 12.3°
Avond 13.6°
Nacht 9.4°
Min. 9.4°
Max. 18.1°

Zon op: 04:07 uur
Zon onder: 18:53 uur

Meer weer

Gebruikerslogin