Bericht van de werkgroep Kerkplein / Dorpsstraat

09-07-2024 om 18:50 uur

Geesteren, 8 juli 2024

Beste Inwoners, Gemeente, Omwonenden en Parochie.

Zoals jullie weten zijn wij al vele jaren bezig om een nieuw centrumplein te realiseren voor de RK Kerk. De eerste plannen dateren uit 2015 en zijn gemaakt binnen het project Mijn Dorp 2030 waarvoor Dorpsbelang Geesteren onder leiding van Herman Huis in het Veld vijf werkgroepen formeerde waaronder de werkgroep Economie.

Dit was een interessant en voor die tijd bijzonder initiatief waarbij betrokken inwoners van Geesteren nadachten over de toekomst van Geesteren. Hoe zou Geesteren er over 15 jaar uit zien. Wil de jeugd in Geesteren blijven wonen? Hoe behouden wij het winkel- en horecabestand? Hoe gaan we de kerk en de school inrichten? Dit zijn belangrijke vragen die in het kader van Geesteren 20230 werden onderzocht.

Zo ontstond binnen de werkgroep Economie de plannen om de nieuwbouw van de basisschool te verplaatsen en dit eventueel samen te voegen met het centrumplein. De basisschool blijft op de plaats waar hij heeft gestaan. Nadat dit bekend is geworden heeft de werkgroep Economie de handschoen weer opgepakt en zijn zij verder gegaan met de plannen voor een nieuw Centrumplein.

Diverse gesprekken met omwonenden, gemeente en meerdere presentaties bij de (dorpsraad)vergaderingen hebben er toe geleid dat de gemeente subsidie beschikbaar heeft gesteld om het centrumplein te realiseren. Daarom is de afgelopen 2 jaar gewerkt aan een verdere uitwerking van het centrumplein.

Dit centrumplein zou een plek moeten worden waar elke inwoner van Geesteren zich welkom voelt en waar jong en oud elkaar vanzelf ontmoeten, waar eventueel de markt uitgebreid kan gaan worden en waar de kerstmarkt en de kermis gebruik van kan gaan maken.

In het Maatschappelijk Akkoord van 2018 is herhaaldelijk het centrumplein in beeld gebracht en dat dit voor Geesteren een belangrijk plek zou gaan worden.

Nu de werkgroep Economie aan de vooravond staat om de laatste stappen te zetten voor start uitvoering ondervinden zij helaas weerstand vanuit een deel van de inwoners. Spijtig genoeg hebben deze inwoners zich vanaf 2015 niet laten horen, maar nu er definitief iets gaat veranderen hebben ze hier een mening over. Helaas wordt er door deze inwoners ook nog persoonlijk gewezen en verwijten gemaakt naar de leden van de werkgroep Economie, die er voor willen zorgen dat de leefbaarheid en het winkelbestand in Geesteren behouden blijft.

Omdat de leden van werkgroep Economie er persoonlijk op worden aangekeken hebben zij besloten om te stoppen met verdere uitwerking van het centrumplein en gaan zij het geheel terugleggen bij de gemeente. Het is aan de gemeente of deze bereid is, en capaciteit heeft om het plan voor het centrumplein verder voort te zetten

Werkgroep Economie (project MijnGeesteren 2030)

 

Het weer

donderdag 18 juli

22.2°

Ochtend 17.6°
Avond 24.6°
Nacht 18.5°
Min. 13.9°
Max. 25.1°

Zon op: 03:32 uur
Zon onder: 19:45 uur

Meer weer

Gebruikerslogin